SKUPINA PV

Sporočila za medije

28.06.2012

Ob dnevu rudarjev v Velenju 52. Skok čez kožo

Velenje se bo v petek, 29. junija 2012, znova odelo v rudarske barve, ko bo ob 18. uri na Mestnem stadionu potekal že 52. Skok čez kožo. Po starem običaju bodo v rudarski stan sprejeli 66 novincev. Častni skok bo opravil Oto Gradišnik, dolgoletni član rudarske reševalne čete in ustanovitelj Rudarskega okteta Velenje. Zbrane bo uvodoma pozdravil dr. Milan Medved, predsednik Uprave Premogovnika Velenje.

V čast praznovanja dneva rudarjev bodo slovesno obeležili tradicionalni skok čez kožo. Mesto bodo zavzeli rudarski uniformiranci, zaplapolale bodo rudarske zastave in že navsezgodaj zadoneli zvoki budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. S Skokom čez kožo daje Premogovnik Velenje poseben pomen rudarskemu poklicu – poklicu, ki je Šaleško dolino še posebej zaznamoval. Do danes so na slovesni prireditvi v rudarski stan sprejeli že 3.414 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektro smeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije. V Velenje je običaj prišel po 2. svetovni vojni in se ustalil od leta 1961, ko je šolanje zaključila prva generacija učencev v tedanji Industrijski rudarski šoli.

Na Skoku čez kožo bodo letos že peto leto zapored razglasili naj sodelavce oziroma sodelavke in naj skupine v Skupini Premogovnik Velenje. Za naj sodelavce so bili izbrani Nahid Melić in Vili Grm iz Premogovnika Velenje, Tomaž Parfant iz HTZ Velenje, Mladen Jurković iz GOST, Vida Žirovnik iz PV Invest in Janja Koželj iz PV Center starejših Zimzelen.

Za naj skupini Premogovnika Velenje sta bili izbrani Projektna skupina Mariovo in Pripravsko moštvo številka 13, za naj skupino Premogovnika Velenje in HTZ Velenje Reševalna služba (Jamska reševalna četa, Reševalno servisna dejavnost in protipožarna intervencijska ekipa), iz povezanih družb pa naslednje: iz HTZ Velenje Moštvo za izgradnjo lakirnice HTZ, iz RGP Betonarna in vozniki avtomešalcev, iz GOST Kolektiv hotela Barbara, iz PV Invest Skupina za geodetski nadzor gradnje in geodetska dela pri TEŠ ter iz PV Center starejših Zimzelen Čistilke.

Organizatorji Skoka čez kožo tudi letos obljubljajo svečano, atraktivno in zabavno prireditev, ki se bo začela ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder bo parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom mag. Matjaža Koželja krenila proti Mestnemu stadionu. Po skoku čez kožo se bo srečanje nadaljevalo ob restavraciji Jezero na tradicionalnem rudarskem pikniku zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev.

Skok čez kožo vsako leto potrjuje, da rudarstvo v mestu še živi, da so rudarske vrednote kot so tovarištvo, pripadnost, pripravljenost pomagati in požrtvovalnost še prisotne med prebivalci Šaleške doline. Predvsem pa da ljudje cenijo rudarski poklic, ki je tesno povezan tudi z razvojem infrastrukture mesta. Velenje je in bo rudarsko mesto tudi v prihodnje.


 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas