SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.09.2012

Kohle ist brot – industrijska suita v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju

Prvič v zgodovini koncert skupine Laibach 200 metrov pod zemljo

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju se bo kolo kulture na evropski ravni ponovno zavrtelo v petek, 19. oktobra 2012, ko bo skupina Laibach prvič v svoji zgodovini koncert izvedla skoraj 200 metrov pod zemljo. Na spektaklu s pomenljivim naslovom Kohle ist brot (ali po slovensko Premog je kruh) bo moč slišati Laibachove legendarne industrialne skladbe iz začetka 80. let.

Člani skupine Laibach so se v Muzeju premogovništva Slovenije predstavili že v začetku septembra, ko so postavili na ogled razstavo z naslovom Laibach Kunst – Glűck auf (ali v slovenskem prevodu Srečno). Ponovno se bodo predstavili 19. oktobra – tokrat ne bo šlo za galerijsko izražanje, ampak za koncertni performans, za zvočno soarejo, ki bo pravo doživetje za vse ljubitelje tovrstne glasbe.
Udeleženci se bodo do mesta koncerta najprej spustili z več kot 120 let starim rudarskim dvigalom, nato se bodo sprehodili še po najstarejši jamski progi. Poseben pečat koncertu bo zagotovo dal akustičen prostor z odrom, ki je dobil ime po Ligiju, simpatični maskoti šaleškega premogovništva. Ligijev oder stoji v značilnem rudarskem ambientu, ki bo omogočil nevsakdanje zvoke iz podzemlja v izvedbi članov skupine Laibach.
Na tem mestu je bil pred časom že izveden koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki bo tokrat v zunanjem delu zaigral uspešnice Laibacha v izvedbi, ki je navdušila občinstvo že na odprtju njihove razstave. Razstavo Laibach Kunst – Glűck auf si bodo lahko udeleženci koncerta ogledali brezplačno. Sicer je razstava v Muzeju premogovništva Slovenije na ogled vse do 18. novembra 2012. Oba projekta sta del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

Več informacij:
Stojan Špegel, vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692


Odprtje razstave Laibach Kunst – Glűck auf (foto Aleksander Kavčnik)
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas