07.12.2012

Praznično obarvan Muzej premogovništva Slovenije

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so za praznični december pripravili številne zanimive dogodke. Še posebej živahno bo v soboto, 22. decembra 2012, ko bodo za obiskovalce organizirali že tradicionalni nočni ogled podzemnega dela muzeja, koncert o legendarni otroški avanturi mačka Murija in muce Mace, obiskal jih bo tudi dedek Mraz.

Podzemna pustolovščina je v prazničnem decembru še bolj privlačna, zato so se v Muzeju premogovništva Slovenije odločili, da bodo tudi letos organizirali že tradicionalni nočni ogled podzemnega dela muzeja. Letos bo izveden v soboto, 22. decembra 2012, med 15. in 20. uro. Obisk bo zanimiv tudi za tiste, ki so ga obiskali že v minulem letu, saj so na ogled nove scene in nove vsebine, vgrajena je tudi novejša avdiovizualna tehnologija. Nova zasnova zunanjega dela muzeja omogoča ogled premogovniške dejavnosti tudi za tiste, ki si zaradi različnih vzrokov ne morejo ogledati podzemnega dela, saj dopolnjuje njegovo zgodbo.

Ob 17. uri se bo začel koncert mačka Murija in muce Mace. Neca Falk bo skupaj z avtorjem projekta in kitaristom Jerkom Novakom ter kitaristom Mirom Novakom skozi mačje oči predstavila zgodbe iz našega vsakdana. Izvrstna interpretacija mačjih prigod bo vdihnila življenje vsem vrstam mačk – debelim, suhim, pridnim, porednim, uživačem, učenjakom in še katerim. Otroke bo po koncertu obiskal dedek Mraz.

V torek, 11. decembra, ob 18. uri bo v Razstavišču Barbara odprtje razstave Štirje avtorji na kosu premoga – rudarski motivi in predstavitev pesniške zbirke Ota Gradišnika Jamšek 33. Svoja dela bodo predstavili štirje avtorji, zaposleni v Premogovniku Velenje – Ivo Hans Avberšek, Miran Beškovnik, Aleksander Kavčnik in Stojan Špegel. Razstava bo na ogled do 5. februarja 2013.

V četrtek, 13. decembra, ob 18. uri bo pet avtorjev knjige Jezero na robu mesta predstavilo omnibus zgodb, ki se nanašajo na jezera ob robu Velenja. Gre za projekt Knjižnice Velenje in je del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

V petek, 14. decembra, ob 18. uri bodo člani Harmonikarskega orkestra Barbara Premogovnika Velenje proslavili 15. obletnico delovanja. Na koncertu, ki bo hkrati promocija njihove nove zgoščenke, bodo nastopili številni gostje.

Do konca leta so obiskovalcem na voljo promocijske cene vstopnic. Vstopnica je lahko tudi odlično darilo za prijatelje in poslovne partnerje. Informacije in rezervacije so možne preko številke 03 5870 997.