12.04.2016

Spomladansko glasbeno popotovanje velenjskih godbenikov

V soboto, 16. aprila 2016, bo na sporedu še zadnji koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje v jubilejni, deseti sezoni abonmajskega cikla. Godbenikom se bosta na Spomladanskem koncertu v velenjski glasbeni šoli pridružili odlični solistki – vokalistka Sergeja Sagadin in flavtistka Neva Berke. Peti abonmajski koncert se bo v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju začel ob 19.30 uri. Orkester bo pod taktirko Matjaža Emeršiča poslušalce popeljal na zanimivo glasbeno potovanje.

Spomladanski koncert se bo začel z Rossinijevo uverturo Seviljski brivec, ki še danes velja za eno najpriljubljenejših in najpogosteje izvajanih komičnih oper, saj za skladatelja velja izreden naraven dar za glasbeno gledališče. Ritmično razgibana glasba, prepletena z iskrivim humorjem, je kot nalašč za vznemirljive pustolovščine prebrisanega brivca Figara. Ta svoje usluge ponudi obupanemu grofu, ki želi osvojiti srce privlačne dame. V drugi skladbi bo zazvenel irski napev avstralsko-ameriškega skladatelja Percya Greingerja. V Privškovi skladbi Zato sem noro te ljubila se bo predstavila vokalistka Sergeja Sagadin. Gre za eno najlepših balad vseh časov, katere refren pravi »enkrat vse mine, tudi nora ljubezen.« Od ljubezni med žensko in moškim bo zvok flavtistke Neve Berke poslušalce ponesel k ljubezni do Primorske. Tri pripovedi – Kras, Lady Primorka in Čas trgatve – so del avtorske skladbe Marka Mozetiča. »Poletni dan, ki je mogoče že minil in mogoče šele pride« je del naslednje skladbe, ki jo je Jani Golob ustvaril za slovenski mladinski film iz leta 1985 Poletje v školjki. V skladbi Prisluhni školjki bo ponovno zazvenel glas vokalistke Sergeje Sagadin, ki bo zapela tudi v skladbi, ki bo sledila. Njen avtor je brazilski skladatelj, pianist in kitarist Antonio Carlos Jobim. Glasbeni Wave oz. v prevodu val bo poslušalce odnesel do čudovite melodije Johna Mackeya. Zadnja skladba tega koncertnega večera bo Aurora awakes, ki simbolizira prihod svetlobe.

Dodatne informacije o abonmajskem programu in nakupu vstopnic lahko dobite v prostorih orkestra v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje, na mobilni številki 031 677 444 ali www.popv.si. Že zdaj pa vas člani orkestra vabijo, da jim prisluhnete tudi v prihodnji, enajsti abonmajski sezoni, ko bodo pripravili nove melodije.