SKUPINA PV

Sporočila za medije

29.09.2017

V Muzeju premogovništva Slovenije se obeta barvita jesen

Kot je barvita jesen, so barvite tudi razstave, ki so na ogled v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. V Razstavišču Barbara, muzejskem parku in najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji – 160 m pod zemeljskim površjem – se s svojimi deli predstavljajo številni umetniki, med njimi tudi otroci.

Prostore Muzeja premogovništva Slovenije krasijo dela številnih umetnikov. V Razstavišču Barbara je do 20. oktobra 2017 na ogled retrospektivna razstava vseh področij delovanja skupine The Stroj z naslovom »Sila zvoka – ritem časa«. Do 4. oktobra si je moč ogledati razstavo likovnih del in raznovrstnih izdelkov, ki so plod otroških doživetij in domišljije v okviru projekta Ekošola – Ekovrtci. Le-ta je rudarsko obarvana, glavni lik pa je maskota muzeja krtek Ligi. Razstava modelov in skulptur na industrijsko tematiko, ki so jo pripravili učenci Strojne šole Šolskega centra Velenje, bo na ogled do 23. novembra. V najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji je do 30. novembra na ogled razstava skulptur Staneta Špegla »Podzemni Nezemljani«, 17. oktobra se ji bo pridružila še razstava skulptur Boštjana Drinovca »Mali uporniki«. V muzejskem parku bo do 1. decembra na ogled fotografska razstava Aleksandra Kavčnika na temo rudarji. Razstava na hodniku muzeja z naslovom »Živel prvi maj! Živel praznik dela!« predstavlja praznovanje prvega maja med rudarji in železarji na Slovenskem in bo na ogled do konca oktobra 2017. V Črni garderobi bo 6. oktobra 2017 ob 18. uri odprtje razstave »Moje mesto, rad te imam«, ki jo bodo ob prazniku Mestne občine Velenje pripravili ustvarjalci likovne kolonije Društva šaleških likovnikov. 

»Muzej premogovništva Slovenije z razkritjem pravega utripa podzemlja že osemnajst let navdušuje vse generacije, ogledalo si ga je že več kot 450.000 obiskovalcev, lani kar iz 43 držav z vseh kontinentov sveta. V zadnjih letih je število obiskovalcev v Muzeju ponovno v porastu – samo v letošnjem letu smo v primerjavi z lanskim zabeležili  skoraj 40-odstotno rast,« je povedal vodja muzeja Stojan Špegel.

V začetku septembra je potekalo odprtje novega prireditvenega prostora v muzejskem parku, ki smo ga zaznamovali s koncertom ob 20-letnici delovanja skupine The Stroj. Novo zunanje prireditveno prizorišče v muzejskem parku je sicer namenjeno kulturnemu, izobraževalnemu in glasbenemu dogajanju ter sproščenemu druženju obiskovalcev.

Na ogled razstav in edinstveno podzemno doživetje vas vabijo od torka do sobote med 9.00 in 16.30. Dodatne informacije na 031 752 418 ali www.rlv.si/muzej.

Otroški živžav v Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije (avtorica: Martina Hrastnik)
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas