SKUPINA PV

Sporočila za medije

24.08.2010

PV Invest ob Škalskem jezeru uredil trim stezo

Rekreacijske površine ob Velenjskih jezerih so od poletja bogatejše za novo ponudbo. PV Invest je namreč na severni obali Škalskega jezera uredil trim stezo z dvanajstimi napravami, na katerih lahko vadijo in trenirajo športniki in rekreativci. Investitor dobrih 11.000 evrov vredne pridobitve je Premogovnik Velenje, lesene naprave pa je postavilo podjetje PLP, Lesna industrija Velenje.

Škalsko jezero je priljubljeno rekreacijsko območje v neposredni bližini Velenja. Na jugovzhodnem delu jezera je Mestni stadion, okoli jezera pa so urejene sprehajalno-tekaške poti. Pri ogledu terena je bilo ugotovljeno, da je najprimernejša lokacija za postavitev trim steze gozd na severni strani Škalskega jezera. Ob umestitvi steze niso bili potrebni večji posegi v prostor, ki bi spremenili krajino lepo urejenega območja.

Poleg 11 klasičnih lesenih trim orodij je postavljena tudi kovinska fitnes naprava, t. im. eliptični trenažer, ki je namenjen za fitnes v naravi. Če se bo pokazalo, da uporabniki pozitivno in skladno z navodili uporabljajo tudi to napravo, izvajalec načrtuje namestitev večjega števila fitnes naprav.

Trim steze so bile pri nas in v tujini še posebej priljubljene v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. S prvo trim stezo, ki so jo leta 1968 zgradili v Zurichu, se je v zgodovino vpisal švicarski arhitekt Erwin Weckemann. V letih od 1970–1980 so jih v Evropi zgradili dobesedno na tisoče. Izpodrivati so jih pričeli fitnes centri in v zadnjem času tudi naprave za fitnes v naravi.

Trim steza je sicer sestavljena iz poti in trim naprav oziroma ovir, ki so v različnih razmakih razvrščene po njej. Namenjena je vadbi in treningu športnikov in rekreativcev, ki skrbijo za kondicijo, zdravo življenje in dobro počutje. Glede na izvedbo so trim steze lahko naravne ali grajene. Locirane so v gozdovih, parkih ali urbanih naseljih. Naprave so namenjene fiziološkim gimnastičnim vajam in so ponavadi sestavljene iz lesenih in jeklenih elementov. Stopnjo težavnosti določajo površina in dolžina steze ter višina ovir in naprav.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas