SKUPINA PV

IV. mednarodni kongres rudarstva Balkanmine


Slovenija je med 18. in 20. oktobrom gostila IV. mednarodni kongres rudarstva Balkanmine.

Udeležilo se ga je skoraj 400 udeležencev iz 16 držav.

V Cankarjevem domu v Ljubljani se je družila rudarska stroka JV Evrope in širšega prostora.

Organizatorji tokratnega kongresa so bili poleg Premogovnika Velenje še SRDIT, UL - Naravoslovnotehniška fakulteta - Oddelek za geotehnologijo in rudarstvo ter Inženirska zbornica Slovenije.

Direktor PV dr. Milan Medved je dejal, da je Balkanmine odlična priložnost, da predstavimo vrhunske dosežke, dognanja in tehnologijo.

"Podobno kot drugod v Evropi se tudi v JV regiji in v svetu ponovno zavedajo konkurenčnih prednosti, ki jih imajo v domačem premogu," je še dejal dr. Medved

in dodal, da "Premogovnik Velenje tudi po mnenju mednarodnih strokovnjakov predstavlja referenčno točko za podzemno pridobivanje premoga v Evropi."

Župan MO Ljubljana Zoran Janković se je v svojem govoru dotaknil vprašanja izgradnje bloka 6 TEŠ.

"Moje sporočilo je, da se mora projekt dokončati in da moramo dati podporo stroki, ki jo imamo v Sloveniji," je dejal Janković.

Balkanmine je osredotočen na sodelovanje med državami balkanske regije na različnih področjih, s ciljem zagotoviti stabilen in učinkovit razvoj rudarske proizvodnje.

Glavne aktivnosti so usmerjene v znanstvene raziskave in načrtovanje, znanost, izobraževanje, rudarsko proizvodnjo, opremo, nabavo ter v rudarsko zakonodajo.

Slovenska podjetja svoje izkušnje in znanje vse pogosteje prenašajo na tuje tržišče, s čimer se nam odpirajo številne nove poslovne priložnosti.

To so vsekakor dobri obeti za nadaljnje poslovno sodelovanje celotne Slovenije ne le v Evropi, ampak tudi širše,

saj se s podobnimi projekti nadaljuje prodiranje slovenskih izvoznih artiklov na vedno zahtevnejši tuji trg.

Tudi zaradi tega je bila organizacija 4. mednarodnega kongresa rudarstva v Sloveniji za Premogovnik Velenje velik izziv.

V okviru kongresa je na 250 m2 veliikem razstavišču potekala predstavitev PV ter hčerinskih podjetij HTZ Velenje, PV Invest, RGP in Muzeja premogovništva Slovenije.

Na razstavišču je bilo 5 rovov, preoblečenih v belo tkanino, od katerih je vsak rov predstavljal eno izmed naših podjetij.

Predstavili smo tudi AquaVallis, blagovno znamko podjetja HTZ Velenje, in sicer z različnimi koktajli AquaVallis.

Plenarni del je s svojim nastopom popestril Rudarski oktet Velenje.

Za odličen zaključek pa so s svojimi nastopi poskrbeli Pihalni orkester Premogovnika Velenje,

Jerica Haber in

Fešta band.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas