SKUPINA PV

Blagoslovitev kapelice sv. Barbare - jašek NOPII


Po stari rudarski tradiciji je v neposredni bližini izvoznih jaškov postavljena kapelica s kipom sv. Barbare, zavetnice rudarjev.

V Premogovniku Velenje smo 28. junija pripravili slovesnost ob blagoslovitvi kapelice sv. Barbare. Blagoslovitev je opravil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Premogovnik Velenje postopoma zmanjšuje obseg jamskih prostorov.

Projekt izgradnje smo v celoti zasnovali sami, prav tako bo večino del izvedel Premogovnik Velenje s svojimi povezanimi družbami.

»V dolgoletni zgodovini je bilo pred nas postavljenih veliko mejnikov in izzivov, eden zadnjih je zagotovo izgradnja novega izvoznega jaška, ki mu sam pravim izziv naše generacije," je zbrane nagovoril predsednik Uprave PV dr. Milan Medved.

Vsa inženirska, projektantska in gradbena dela smo s svojim znanjem in izkušnjami opravili znotraj Skupine Premogovnik Velenje.

Jašek bo s svojimi dimenzijami omogočal obratovanje skipov, ki bosta z maksimalno hitrostjo 12m/s prevažala vsak po 23 ton koristnega tovora.

Kapaciteta avtomatiziranega prevažalnega postroja bo 960 t/h, kar pri 18 urah obratovanja na dan in pri 235 delovnih dneh v letu pomeni nekaj več kot 4 milijone ton prepeljanega premoga, kolikor je tudi povprečna proizvodnja Premogovnika Velenje v zadnjih nekaj letih.

Redno obratovanje skipov in s tem dokončanje projekta, načrtujemo v septembru leta 2015.

Objekti in naprave, ki jih danes moč videti na samem prizorišču, so vsi začasnega značaja in so potrebni le v času izdelave rudniškega jaška.

Jašek bo lociran znotraj eksploatacijskega območja, s čimer ga odmikamo od urbanega okolja. To bo imelo pozitiven vpliv na okolje, saj bo območje razbremenjeno vplivov rudarjenja.

»Pomembno je, da ob vseh težavah in problemih, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in jih tudi v tej dolini ne manjka, kakor lahko spremljamo v medijih, ohranimo notranjo duhovno in moralno moč,« je v svojem nagovoru dejal celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

»Toda ko vas danes gledam, lahko vidim, da je pred vami svetla prihodnost, kajti vi ste in dajete luč – dobra dela se kažejo v tem, da skrbite za celotno Slovenijo, uveljavljate pa se tudi v Evropi. Modro razmišljate in ste usklajeni z izročilom rudarjev vseh časov in izročilo prenašate tudi na naslednje generacije.«

Dr. Medved je celjskemu škofu predal enega izmed rudarskih simbolov, to je rudarsko palico.

Dogodek je s koračnicami popestril Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Vodja projekta Dušan Čižmek je povedal, da je izgradnja izvoznega jaška NOP II ob koncu druge faze pripravljalnih del, že čez nekaj dni bodo začeli z globljenjem jaška po klasični rudarski metodi.

V imenu izvajalca del pri projektu izgradnje jaška je udeležence pozdravil direktor družbe RGP mag. Marjan Hudej.
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas