SKUPINA PV

V Muzeju premogovništva Slovenije na ogled rudarske svetilke


V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so 23. aprila odprli razstavo Rudarske svetilke iz zbirke Mirana Mošnika.

Razstava, ki bo na ogled do 17. maja, nas popeljale skozi zgodovino rudarskih svetilk, ki so se uporabljale v slovenskih in ostalih premogovnikih po svetu.

Svetloba je od nekdaj imela velik in globok pomen za človeka, saj predstavlja enega najpomembnejših elementov življenja

Že v davni preteklosti so ljudje skušali priklicati svetlobo s pomočjo ognja, pozneje tudi s svečami in različnimi svetilkami.

Z lučjo, kot simbolom svetle prihodnosti, so se poistovetili tudi rudarji, katerim luč ponazarja rudarska svetilka oz. »lampa«.

Le-ta je sčasoma postala bistveni element rudarske simbolike, saj pomeni simbol preživetja v temnem rovu.

»Upam, da vas bo ogled zbirke spomnil na vaše delo v jami, na sodelavce s katerimi ste ob prisotnosti teh svetilk opravljali delo,« je zbrane nagovoril avtor razstave Miran Mošnik.

Razstavo je odprl mag. Matjaž Koželj, vodja Priprave dela in Dežurne službe v PV, ki je dejal: »Svetilka predstavlja rudarju zelo pomemben del opreme."

Mag. Koželj je dodal: "Z njo si v temnih globinah sveti in delovno okolje spreminja v znosno. Poleg svetlobe mu je mnogokrat nudila tudi varnost.«

Rudarska svetilka kot simbol svetle prihodnosti v Premogovniku Velenje sveti že 137 let in bo svetila še prihodnjih nekaj desetletij.

Svetle prihodnosti pa ne bi bilo brez trdoživosti, predanosti in strokovne usposobljenosti vseh zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje.

Za glasbeno popestritev na odprtju razstave sta poskrbela dijaka Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas