SKUPINA PV

26. Srečanje Šahtnčanov


29. avgusta so se v Muzeju premogovništva Slovenije ponovno srečali Šahtnčani – tisti, ki so nekoč živeli v bližini Jaška Škale – Starega jaška.

Tokratnega srečanja, ki je bilo že šestindvajseto zapored, se je udeležilo 24 Šahtnčanov.

Šahtnčani – prebivalci območja v okolici Jaška Škale, ki sega od Glinškovega klanca do Rudarskega doma – so se prvič srečali leta 1987.

Srečanja so se tudi tokrat še posebej razveselili tisti, ki so se preselili v druge kraje.

Prisotne je pozdravila predsednica društva Revivas Verica Pogačar.

Predstavila je program srečanja in goste popeljala na ogled razstave Izgubljeni kraji v novi luči,

ki prikazuje izginjanje krajev zaradi premogovništva, današnjo podobo Šaleške doline in podobne primere krajev s premogovniških območij v Evropi.

Razstava je ena od zgodb Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

»Vesel sem, da se srečujete že toliko let zapored ter ohranjate tradicijo, korenine in obujate spomine,« je v imenu Premogovnika Velenje spregovoril direktor PV Investa mag. Drago Potočnik in dodal:

"Obiskovalci ob ogledu naše doline ne morejo verjeti, da tukaj pridobivamo premog, saj smo s sanacijo degradiranih površin območju dodali nove vsebine. Gre za edinstven primer – ne samo v Evropi, ampak tudi v svetu«.

Podžupan Mestne občine Velenje dr. Franc Žerdin je poudaril izjemen pomen izgradnje bloka 6 TEŠ za ohranitev delovnih mest v Šaleški dolini.

Udeležence je pozdravil tudi vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel.

V Muzeju so si ogledali še prizorišče Antona Aškerca in

Črno garderobo.

Vožnja v bližini jezer, ki so nastala zaradi odkopavanja premoga, jim je omogočila spoznavanje novih vsebin, ki jih le-ta ponujajo.

Dr. Emil Šterbenk iz podjetja ERICo je predstavil šaleška jezera.
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas